Beton til fundament og terrændæk


Hvor bliver materialet brugt?

Fundamentet er den nederste del af huset og skal forhindre fugt fra den underliggende jord i at trænge op i husets vægge. https://pxl.host/je3ytnh6asqkelqrrg51.pngDen skal holde på varmen i huset.

Et terrændæk starter ved jordoverfladen og slutter ved overkanten af betongulvet. Isoleringen ligger i bunden af det der kaldes terrændæk og ovenpå dette er der støbt beton eller letklinkerbeton. Ovenpå betonet ligger nu f.eks. parketgulvet.

 

Hvad bruges materialet til?

Beton anvendes til støbning af fundamenter, gulve, vægge og trapper. Fundamentets opgave er at bære vægten af husets bærende vægge og tagkonstruktionen, så huset ikke synker sammen. Det skal også forhindre fugt fra jorden i at trænge op i huset. Gulvet taber meget varme, hvis terrændækket ikke er isoleret nok.

 

Hvad består materialet af?

Beton består af cement, sand, sten og vand. Ved blanding af beton er det vigtigt at jo mere vand der blandes i betonen, jo svagere bliver styrken. Betonens styrke bestemmes nemlig af forholdet mellem vand og cement. Jo mindre vand, des stærkere bliver betonen. Betonen kan blandes på stedet eller leveres som færdigblandet.

Betonlaget skal være armeret og ønskes der trægulv, skal der lægges en fugtspærre oven på betonlaget. Terrændækket har isolering under en betonplade. Oven på betonen er der typisk parket- eller bræddegulve i opholdsrum og klinker eller fliser i fugtbelastede rum. Betonpladen består enten af beton eller letklinkerbeton og er støbt oven på isoleringen.

 

Hvilke tekniske egenskaber har materialet?

Sammensætning af materialet er forskelligt, alt efter hvor fundamentet skal bruges. Blandingsforhold til beton er 1 del cement, 2 del sand og 3 del sten.

 

Hvilke dimensioner findes materialet i?

Til en opvarmet bolig laver man et fundament med en bredde på mellem 33 og 39 cm og en dybde på mindst 90 cm under terræn.

Det kapillarbrydende lag skal minimum være 150 mm tykt og betonlaget skal ikke være mindre end 100 mm.

 

Hvilke krav stiller materialet til omkringliggende materialer?

Der er krav om en energiramme hvor isoleringen skal være 300 mm, man vil jo gerne undgå fugtproblemer.

Der graves ned til bæredygtig jord.

 

Hvordan monteres/fastgøres materialet?

Er jorden fast kan der støbes direkte i den rende man har gravet. Er det meget løst jord og sand som hele tiden skrider ned vil der skulle laves en forskalling. Alt laves lag for lag i husets fundament.

 

Hvilke af ovenstående krav er der til konstruktionen?

·         At overholde bæreevne

Fundamentets opgave er at bære vægten af husets bærende vægge og tagkonstruktionen, så huset ikke synker sammen.

·         Fugtsikring

Det skal også forhindre fugt fra jorden i at trænge op i huset. Tæthed mod radon er vigtigt at overholde. Mange kan blive syg, hvis der er for stort radon indhold i luften. https://pxl.host/je44lynq38637mjqux77.png

·         Og sikring imod mus.

 

Kilde:

bogen; bevaringsværdige bygninger  




www.bolius.dk

Kommentarer

  1. Hej Else Marie

    Du har nogle rigtig gode indlæg, men du kan med fordel skrive lidt mere her på bloggen, om hvilke materialer du bruger i dit hus.... vi har jo haft en del undervisning om både tagkonstruktioner og fundament og terrændæk, måske kan du bruge noget af det herinde? Det er vigtigt at du ikke kun skriver om materialerne helt generelt, men viser hvordan du bruger dem i netop dit projekt... f.eks. ved hjælp af en snittegning.
    MVH Birgitte

    SvarSlet

Send en kommentar